19 October 2017

Work continues to create new central Brighton park

Work continues behind the scenes on plans to improve the environment and transport links through the central valley leading to Brighton seafront and city centre.

The Valley Gardens project aims to reduce the impact of traffic between St Peter’s Church and the Royal Pavilion, to better link the green spaces to the city centre. 

Features include an improved network of paths for cyclists and pedestrians. General traffic will be placed on the east side of the valley, going in both directions. On the west side will be a quieter route, just carrying buses, taxis and other local traffic headed for the North Laine area.

Most of the £10m cost is being paid for with government money coming via the Coast to Capital Local Enterprise Partnership. The money can only be spent on Valley Gardens.

A planning application covering re-landscaping the area was submitted during the summer and is due to go before the planning committee on 8 November.

Subject to approval, work is expected to start next spring.

A new video explains the proposals.