Public Art: Hove Station Footbridge

Hove Station Footbridge-stencil

In 2007, Hove Station Footbridge was transformed by Glasgow based firm, DO-Architecture, into a Victorian style palm house. The installation involved the introduction of soft lighting and parlour palms that are stencilled onto the painted green walls and into a new high panel. They used modern stencilling techniques to apply parlour palm patterns in gold and white which run along the length of the footbridge. The lights over the barrelled roof introduces comfort, charm and a sense of security to the footbridge.

Hove Station Footbridge

The commission was sponsored by Brighton & Hove Arts Commission as part of their 'Illuminations' programme.  'Illuminations' was started to help transform the city at night, adjusting familiar buildings and landmarks and changing the way we view our city. By using subtle lighting and bold patterns the artists and architects created a safer and more inviting public space.

DO-Architecture was formed by Adrian Stewart in 2005; it is a studio which works with many different aspects of art and specialises in lighting and buildings.  Their primary role in architecture is to create new buildings and spaces but they also re-model existing environments. They analyse and experiment to find new, exciting and sustainable solutions. 

DO-Architecture has since completed other lighting commissions in the city at Brighton Marina, Brighton Station underpass, and in the brick arches on Preston Road and Beaconsfield Road. For more information on DO-Architecture go to www.do-architecture.co.uk.



See the next artwork: The Wave